De fleste fotografer bryder sig ikke meget om lys direkte fra kameraet. Derfor skal flashen væk og udløses på afstand. Der findes mange løsninger på dette men en af de mest kendte er PocketWizard. De har i mange år næsten været en standard for professionelle fotografer.

Sidste nye inden for området er Mini TT1 og Flex TT5 som gør det muligt at overfører Canon ETT-L II signaler via radio i stedet for optisk.

Mini TT1 er en transmitter i en dejlig lille let pakke som monteres på kameraet.

PocketWizard Mini TT1

PocketWizard Mini TT1

Flex TT5 er en transsiver (kan både sende og modtage). I den monteres din Canon flash eller kabel til f.eks. studie flash. Kan også bruges som sender på kameraet men er en del større end TT1.

PocketWizard Flex TT5

PocketWizard Flex TT5

Jeg har nu i et stykke tid benyttet disse to enheder og de virker super godt. Desværre er der ikke for gode muligheder for kontrol direkte fra kameraet. Systemet kører ETT-L II og giver en god lys måling, men indtil nu har det været nødvendigt at være ved selve flash enheden for at justere lysstyrken.

Det er nu slut da PocketWizard annoncerer deres AC3 ZoneController. Det er en lille enhed som monteres oven på flashen og gør det muligt at justere tre flash grupper via radio signaler.

PocketWizard AC3

PocketWizard AC3

Desværre er der kun tale om en kontrol enhed hvorfor det stadig er nødvendigt at have en Mini TT1 eller Flex TT5 enhed på kameraet. AC3 enheden monteres så oven på og giver kontrol over de tre grupper. Du kan justere lyset over seks blænde trin i 1/3 stop.

PocketWizard AC3 monteret på TT1

PocketWizard AC3 monteret på TT1

AC3 giver også mulighed for remote at skifte imellem ETT-L II og Manuel eller helt at slukke for en gruppe.

PocketWizard er desværre rimelig dyre med deres produkter, men kvaliteten og mulighederne for du heller ikke andre steder. Hvis du er seriøs med brugen af speedlites er disse produkter helt sikkert noget du bør kigge på.

AC3 Skulle være i handlen i Danmark inden for den næste måneds tid, men tag det som altid med et gran salt da det ikke vil være første gang et produkt bliver forsinket.

Et forsigtigt gæt på en pris vil være imellem 600 og 650kr for 1 stk. AC3.

Jeg har allerede forudbestilt en AC3 og skal nok give lidt feedback på den når den dukker op.

Nøgle specifikationer ifølge PocketWizard selv.

  • Uafhængig kontrol af 3 flash zoner
  • 6 stop kontrol med 1/3 trin
  • Understøtter PowerTracking/E-TTL II og manuel
  • Mulighed for slukke og tænde zoner via radio
  • Understøtter Canon Speedlites, AlienBees, White Lightning og Elinchrom RX (Nikon løsning er på vej)
  • Ingen bekymring om at skulle til flashen fysisk under en skydning.

Elinchrom RX, White lightning og AlienBees kræver dog ekstra tilbehør.

Rob Galbraith har nogle gode forbindelser hos PocketWizard og har fået en masse beta udgaver til at teste. Det er der kommet en super fin artikel ud af som går i dybden med systemet og viser hvordan det virker.

Rob Galbraith on PocketWizard AC3