Nikon har været så venlige at sende mig et Nikon D7000 kamera med tilhørende 18-105 kit objektiv. Desværre er det ikke bare en foræring, men derimod et udlån, det andet var vist også for godt til at være sandt 🙂

Formålet er at lave en lille test af kameraet over de 14 dage jeg har det. Der findes tonsvis af tests, som er meget tekniske og måler og vejer alt i kameraet. Du har min garanti for at så tørt og teknisk bliver det ikke her på bloggen.

Testen løb som sagt over 14 dage, i de 14 dage tog jeg kameraet med mig over alt og skød en masse billeder. Kameraet kom altså med ud i mange af de situationer jeg rammer til hverdag og blev testet ved reel brug.

Specifikationer

Nu skrev jeg det ikke blev teknisk og det gør det heller ikke, men vi skal lige have lidt kort info om kameraet – i skal jo vide hvad det er vi kigger på 🙂

  • 16.2MP CMOS sensor
  • 1080p HD video optagelse med mikrofon indgang til ekstern mikrofon
  • ISO 100-6400 (plus H1 og H2 som svarer til ISO 12,800/25,600)
  • 39-point AF system med 3D tracking
  • 2016 pixel lysmålings sensor
  • Mulighed for 2 SD kort
  • 3.0″ 921k dot LCD skærm
  • Live View/video optagelses knap
  • Autofokus i Live View/video
  • Op til 6 billeder i sekunder
  • Lukker testet til 150.000 klik
Nikon D7000

Nikon D7000

Det var de vigtigste info omkring kameraet hvis du vil gå helt i detaljerne med det så kig forbi Nikons hjemmeside.

Læs videre og se mere om kameraet og en masse billede eksempler.

Huset

Der er ingen tvivl om Nikon har fået lavet et solidt hus. Det føles som kram når man for det i hånden. Det er ikke kamera jeg ville være bange for at slæbe med over alt. Når det er sagt så er det selvfølgelig ikke et professionelt hus og kan selvfølgelig ikke tåle samme behandling som Nikons større modeller.

Jeg skyder normalt med Canon, trods det er kameraet rimelig nemt at finde rundt i. De fleste ting giver sig selv. Jeg måtte dog lige en tur på google for at hitte ud af at skifte rundt på autofokus systemet. Så et simpelt kamera som har nogle ting der ikke lige logisk, men det har de fleste kameraer vist 🙂

Har du allerede et mindre Nikon kamera er D7000 lige til at gå til.

Jeg havde en lille ting som jeg fandt en smule irriterende. Nikon D7000 har heldigvis en knap til at skifte iso, men Nikon har placeret den på venstre side af skærmen. Det er i mine øjne en meget dårlig placering. Den knap er næsten umulig at komme til når du står med kameraet foran øjet.

Til gengæld har de en stor metering mode knap lige ved udløseren. For mig havde det været noget mere ideelt hvis disse to knapper var byttet om.

Softwaren/menu

Nikon giver en mange muligheder med deres menuer, men de falder altså igennem på brugervenligheden. Menu systemet er lidt rodet og noget svære at finde rundt i en hos flere af konkurrenterne.

Tingene er der, men de er ikke logiske at finde og menuerne er svære at overskue og finde rundt i. Her er helt sikkert et område som Nikon kan arbejde med. Et mere overskueligt system vil gøre det meget nemmere for nye brugere af dslr at finde de gode funktioner som ligger gemt.

For de mere garvede ville det hele gå hurtigere og nemmere og det siger vi jo ikke nej tak til 🙂

Autofokus

Nikon D7000 har ikke mindre end 39 autofokus punkter. Det er mere end rigeligt og rigtig mange når aldrig omkring dem alle. Jeg var lidt skuffet over Nikons autofokus da jeg først legede lidt med kameraet. Jeg følte langt fra at den var på højde med de større modeller jeg tidligere havde arbejdet med.

Jeg fandt dog ud af at D7000’neren faktisk har en helt fin autofokus. Jeg bemærkede noget af et skifte da jeg satte nogle bedre objektiver på kameraet. Der er ingen tvivl om at Nikon’s 18-105 ikke gør noget godt for kameraet og slet ikke på autofokus fronten.

Tag nu ikke fejl det fungere helt ok, man for bare ikke en opfattelse af at det er super hurtigt og præcist. Det er noget helt andet når man smider nogle gode objektiver på. Her stiger farten og præcisionen meget.

Nikon skal dog have en stor ros for deres nye kontrast autofokus, som bruges ved live-view. Her går det stærkt og Nikon har klart forbedret hvad vi har set tidligere. Kameraet kan dog stadig ikke følge med kameraer som Sony NEX og Panasonics G serie.

Billede kvalitet

Så kommer vi til den mere spændende del af testen.

Lad mig starte med at sige at Nikon D7000 leverer en rigtig rigtig god billede kvalitet helt som man måtte forvente.

Ved general brug leverer kameraet nogle super fine filer. Raw filerne skal selvfølgelig justeres lidt som altid, men det er jo netop formålet ved raw.

Hvidbalancen er rimelig præcis og under de fleste lysforhold rammer den rigtig godt.

ISO her blev jeg lidt overrasket. Mange steder på nettet får Nikon D7000 rigtig meget ros for sin lave støj. Jeg havde derfor rigtig store forventninger til kameraet som jeg flere steder har hørt sammenlignet med de store modeller som D700 og D3.

Jeg har selv før fotograferet med både D700 og D3 og efter min mening så lever D7000 slet ikke op til dem med hensyn til støj.

Filerne er helt ok, men slet ikke på højde med de rene filer fra fullframe kameraerne og slet ikke når vi kommer op på de høje iso tal.

Det der skuffede mig mest var nok at jeg så en del støj i mørke områder allerede ved iso 400. Når jeg arbejdede med raw filerne bagefter var der heller ikke plads til ret meget redigering før tydelig støj kom frem.

Her skal det siges at vi snakker situationer, som er rigtig svære for kameraet, men hvor vi selvfølgelig også håber det kan præstere.

Filen der kommer fra kameraet er ikke dårlig, men jeg føler ikke jeg har de samme muligheder for justering som jeg normalt har. Det dynamiske område er ikke enormt og støjen kommer hurtigt kravlende i de mørke område.

Når det er sagt så er det mig som er meget sart og forventer rigtig meget af kameraet. Kameraet leverer nogle rigtig gode filer som vil være mere end rigeligt til langt de fleste brugere. Især under gode lys forhold gør kameraet det rigtig rigtig godt.

Billede eksempler

Nu har i fået en masse tør tekst, som lovet skal det ikke blive alt for teknisk og det er nu tid til en masse eksempler på hvad kameraet egentlig kan.

Jeg vil poste nogle forskellige billeder og forklare lidt om situationen de er taget i og hvordan kameraet var at arbejde med.

Hvor du fra? – Jeg er fra havnen

Herning er faktisk en havneby til trods for at vi kun har et par søer. Billederne her er dog taget på Horsens havn lige ude for min arbejdsplads. I test perioden var jeg heldig at have nogle dage med super flot vejr. Det gav mulighed for at lave nogle flotte billeder fra morgenen af.

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Nikon D7000 test - Horsens Havn

Nikon D7000 test – Horsens Havn

Billederne er alle taget i RAW (nef).

Billederne her kommer selvfølgelig ikke direkte fra kameraet. De er redigeret i Lightroom, som jeg ville have gjort det normalt. Billederne viser et færdigt resultat på hvad der kan laves med et Nikon D7000.

Billederne her er alle taget med kit objektivet og som du kan se er det ikke så ringe endda.

Århus eller Aarhus??

Hvordan det staves er der jo nu en klog politikker der mener han skal lave om på, men det ændre nu ikke på jeg var forbi byen og fik et par billeder.

Nikon D7000 sample image - Århus

Nikon D7000 sample image – Århus

Nikon D7000 sample image - Århus

Nikon D7000 sample image – Århus

Nikon D7000 sample image - Århus

Nikon D7000 sample image – Århus

De første tre billeder her er af det samme motiv. Jeg legede lidt med hvidbalancen for at se om jeg kunne presse nogle lidt mere spændende farver ud af Nikons D7000. Det er altid værd at eksperimentere lidt med ens kamera.

Det sidste billede kæmpede jeg lidt med i redigeringen. Der var en del distortion hvilket uden tvivl skyldes det billige kit objektiv. Billedet her var også virkelig en test for kameraets dynamisk omfang. Det var meget svært for mig at holde liv i både lyse og mørke områder.

Forsøgte jeg at lysne skyggerne lidt røg kvaliteten hurtigt på gulvet desværre.

Billederne her er også taget med 18-105’eren.

Birk men ikke et træ..

Ja nu rabler det vist lidt med de overskrifter 🙂 Birk er en lille forstad til Herning hvor der ligger nogle bygninger med lidt mere spændende arkitektur.  Jeg var forbi en aften og teste lidt.

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Nikon D7000 sample pictures - Birk

Nikon D7000 sample pictures – Birk

Billederne her er alle skudt på stativ. Jeg satte iso til 400 for ikke at skulle vente alt for lang tid på lukkeren. Det har også den fordel at billede sensoren ikke blive så varm hvilket kan medføre døde pixels og støj.

ISO 400 regner man jo med er helt clean på et kamera som D7000. Når filerne skulle redigeres løb jeg dog hurtigt ind i støj i de mørke områder af billederne. Så pas MEGET godt på med din eksponering hvis du skal skyde billeder som disse. Det vil nok være bedst at lave flere eksponeringer som kan sammen kopieres i redigering for at opnå det bedste resultat.

Igen husk på at vi er ude og presse kameraet her og giver det nogle svære situationer.

Naturlig lys sko

Nu begynder det altså at knibe med de spøjse overskrifter og den her er da virkelig søgt….

Nikon D7000 review - billede eksempel

Nikon D7000 review – billede eksempel

Nikon D7000 review - billede eksempel

Nikon D7000 review – billede eksempel

Nikon D7000 review - portræt

Nikon D7000 review – portræt

Nikon D7000 review - portræt

Nikon D7000 review – portræt

Nikon D7000 review - billede eksempel

Nikon D7000 review – billede eksempel

Titlen var kryptisk, men dækker egentlig bare over at billederne her er taget med naturligt lys. Det er de tidligere selvfølgelig også, men det her er de eneste portrætter som er fotograferet med 100% naturligt lys.

Ved de første fire billeder er der brugt en reflektor til at kaste lyset tilbage på personerne. Objektivet er den medfølgende 18-105 og som det ses af især det første billede er den rent nem at få til at give flare.

Billedet med skoene er skudt med en noget bedre optik og selvfølgelig også redigeret til for at give lidt stemning.

Igen er alle billeder kun redigeret i Lightroom.

Isvand

Ja vi tager lige et par billeder mere fra en is fyldt Horsens havn.

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Nikon D7000 review samples images

Så  nu lover jeg at i skal slippe flere billeder af en flot morgen uden for min arbejdsplads 🙂

Billederne her er taget med Nikons kit objektiv. De har alle været en tur igennem Lightroom og er blevet justeret som jeg normalt ville gøre det. Allerede i optagelsen legede jeg lidt med hvidbalancen det gav nogle ret gode farver lige ud af kameraet.

Time to bring out the BIG guns

Nu har i set en masse af hvad der kan lade sig gøre med et D7000 med kit objektiv og i et par få tilfælde en reflektor. Nu er det tid til at se hvad vi kan få ud af kameraet når vi trækker det store udstyr frem.

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portræt

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Nikon D7000 image samples -portrait

Billederne her er ikke taget med Nikons kit objektiv og 100% naturligt lys. Nej her er det store udstyr trukket frem. Jeg har brugt 3 forskellige objektiver til billederne her. Nikon 14-24mm F2.8, Nikon 70-200F2.8 VR II og Nikon 200mm F2 I. Udover det er der brugt Profoto studie lamper og Nikons SB-900 flash.

Lad mig sige det med det samme, Nikon D7000 fortjener som stort set alle kameraer en bedre optik en del medfølgende.

Kameraet bliver bare meget sjovere at arbejde med når der kommer et godt stykke glas foran.

Nu har i set en laaang række billeder som viser lidt forskelligt. Jeg håber billederne har givet dig et lille indblik i hvad du kan opnå med et Nikon D7000. Som med alle spejlrefleks kameraer for du klart mest ud af det hvis du ved hvad det er du har imellem hænderne.

Rå fil uden omsorg

I skal heller ikke snydes for at se hvad D7000 kan direkte fra kameraet.

Nikon D7000 100% sample image

Nikon D7000 100% sample image

Billedet her er belyst med en Profoto studie flash og skudt med Nikons 200mm F2. Billedet er 100% crop og alt skarphed og justering er slået fra i efterbehandling. Sådan ser en 100% rå og ubehandlet fil altså ud. Ikke dårligt hvis du spørger mig og der er jo ikke nogen som skyder raw uden at efter justere.

Vil du sammenligne med egne resultater så husk og slå skarphed fra i din raw konverter de har det stort set alle slået til et sted.

Konklusion

Ja der skal vel samles lidt op på det hele. Nikon D7000 er efter min opfattelse et super fint lille kamera. Det har rigtig mange super gode funktioner og klarer sig godt i de fleste situationer. Der er små ting som Nikon godt kunne have gjort bedre, men sådan vil det nok altid være… der skal jo også være noget til den næste model 🙂

Står du og skal købe et Nikon D7000 så vil jeg klart anbefale at du køber huset alene og finder en bedre optik end den 18-105mm der følger med. Kameraet vinder rigtig meget med en bedre optik.

Video har jeg ikke testet ret meget på her da min primære fokus helt klart er på stil billeder. Jeg har leget lidt med kameraets video mode og den virker fint og er nem at arbejde med. Sammenlignet med Canon halter Nikon dog stadig noget efter og billedkvaliteten er ikke den samme. Hvis man begynder at redigere lidt på video filen går det meget hurtigt ned af bakke for D7000’s filer.

Skal du bare bruge kameraet til små ting så er det ikke noget der har den fjerneste betydning. Er du derimod på jagt efter et spejlrefleks kamera som du regner med at bruge meget til video så har Canon en del bedre muligheder og en højere kvalitet.

Alt i alt er Nikon D7000 et rigtig godt kamera til prisen og klart værd at anbefale. Hvis du nu tror du har besluttet dig så tænk lige en ekstra gang og overvej også Canon’s 7D som godt nok koster lidt mere, men også har mere at byde på…. vi bliver aldrig tilfredse og det bliver aldrig nemt at vælge kamera. Når du så har kigget på 7D kan du kigge videre på D700 og 5D Mark II – pointen er vi kan kigge nok så meget på tal. Gå ned til din lokale fotopusher og få kameraerne i hånden – køb et og kom så ud og skyd  🙂

P.S.:

Jeg gætter på at der sikkert er nogen som er nysgerrige efter hvordan nogen af portræt billederne er taget. Er du en af dem så hold dig opdateret på bloggen jeg skal nok lave et par lys tutorials på nogen af dem 🙂

Tak til Peter Skjold for udlån af de finde Nikon objektiver.