Jeg har været så heldig at få lov og lege lidt med et Canon 1D Mark IV. Jeg skød med en hel stribe forskellige objektiver for at prøve og få en ide om hvordan kameraet opfører sig. For mig var der helt sikkert tale om en positiv oplevelse.

Canon EOS 1D Mark IV

Canon EOS 1D Mark IV

Fokus

Canon 1D Mark III var ikke nogen kæmpe succes for Canon som havde store problemer med auto fokus i denne model. Netop derfor er jeg også sikker på at Canon har sat rigtig meget ind på at ramme en super auto fokus denne gang, der er simpelthen ikke plads til flere fejl.

Er det så lykkedes? Efter min opfattelse så ja det er lykkedes. Systemet virker ekstremt hurtigt og meget præcist. Jeg havde ikke de store muligheder for at teste tracking i den tid jeg brugte kameraet så det kan jeg ikke komme med detaljer på. Jeg prøvede at følge et par gående personer i et svagt oplyst lokale og her var der ingen problemer.

Jeg laver som nogen ved en del koncert fotografi. Enhver der har prøvet dette ved at lyset er nærmest ikke eksisterende, hvilket ofte kan give auto fokus problemer. Jeg prøvede kameraet af hvor der var nærmest intet lys. Ydedelsen på den nye auto fokus under disse forhold var virkelig imponerende. 1D Mark IV havde ingen problemer med at fast låse fokus. Hvis man tager billeder i svag belysning så er jeg sikker på man meget hurtigt vil blive rigtig glad for Canon’s nye auto fokus.

Canon 1D Mark IV jump shot

Canon 1D Mark IV jump shot

ISO

Canon har i mange år været i spidsen med hensyn til iso støj. Nikon tog dog med D3 et kæmpe spring frem og tog faktisk også føringen. Det er selvfølgelig noget Canon ikke er så vild med og derfor er der også lagt en del kræfter i at få gjort kål på iso støjen i den nye 1D Mark IV. Det er lykkedes meget godt, jeg vil ikke sige at Canon igen har føringen for lige nu tror jeg faktisk at de står lige. Canon er dog oppe på 16mp hvor Nikon med deres D3s kun klarer en opløsning på 12mp. Begge kameraer har dog en utrolig god håndtering af støj og giver mulighed for at komme langt op i iso uden at bekymre sig om støj.

Jeg har skudt en hel stribe test billeder på forskellig iso med Canon 1D Mark IV og dem ligger jeg op så i selv kan downloade og kigge løs. Der er ikke tale om nogen præcis teknisk test. Billederne er skudt håndholdt  af en bogreol med bøger i forskellige farver. Optikken er en Canon EF 135L F2.

Den super performance som kameraet ligger for dagen gør at jeg på ingen måde vil være bleg for at fotografere på iso 6400, hvilket selvfølgelig er en kæmpe hjælp i mørke omgivelser og koncerter.

Link til download nederst i post.

Canon 1D Mark IV jump shot

Canon 1D Mark IV jump shot


Design og håndtering

Generelt så ligner det nye Canon 1D Mark IV rigtig meget sin forgænger. Det kan måske undre lidt at kameraet ikke har trukket nogen af de nye design ting fra Canon’s 7D. Der er ikke blevet plads til en live view knap eller en knap til video optagelse. Live view åbnes  som tidligere med et tryk på set knappen. Video optagelse kan så startes ved et tryk på FEL knappen som er fint placeret ved trigger fingeren.

Generelt er der ikke sket noget nyt og hvis man kender til 1D Mark III vil man meget hurtigt og glidende kunne gå i gang med at bruge kameraet.

Canon 1D Mark IV jump shot

Canon 1D Mark IV jump shot

Video

Jeg prøvede lige hurtigt video funktionen af, men brugte primært min tid på stil billede funktionerne. Dog ser video delen ud til at fungere helt fint. Auto fokus under video virker en del bedre end det gør på mit 5D Mark II.  Canon har altså også her har gjort nogle fremskridt, hvilket helt sikkert også var tiltrængt. Jeg vil ikke komme nærmere ind på video delen da jeg ikke har brugt den mere end nogle få minutter.

Download

Som lovet så er her links til en stribe billeder taget på forskellige iso med en produktions model af Canon 1D Mark IV.

Canon 1D Mark IV – samples – raw filer

Canon 1D Mark  IV – samples – jpg filer