For ikke så længe siden havde vi til en aften i vores fotoklub besøg af en kunst maler. Han skulle være motiv for vores objektiver. Det kom der et lille portræt ud af som jeg er blevet rigtig glad for. Lyset i billedet er faktisk ret simpelt og viser en lille point med hensyn til softbox og paraplyer.

Lys tutorial - kunst maler

Lys tutorial – kunst maler

For mig viser billedet en kunstner der er dybt optaget i hans kreative process. Han sider på gulvet i bare tær og fokus er på det at skabe og få følelser ned på lærredet. Til billedet er der som du kan på lys diagrammet neden for kun brugt en lyskilde.

Lys tutorial diagram

Lys tutorial diagram

Lyset på billedet kommer fra en Lastolite softbox som måler 60×60 cm. I softboxen sider en Canon Speedlite 580exII som er monteret med en pocketwizard Flex TT5. Lyset bliver styret med Canon’s TTL system og jeg har via Pocketwizards AC3 enhed skruet lyset ned med 1 1/3 del.

Billedet er skudt i en lille smal gang på en skole hvor der var en masse lysstofrør som havde brændt mange timer og derfor på ingen måde var ens i farve temperaturen. Jeg ville selvfølgelig undgå at blande disse ind i mit billede, både fordi farverne ikke ville være kønne, men også fordi jeg ville have totalt kontrol over lyset.

For at sikre mig at der ikke var noget lys i billedet ud over flashen slukkede jeg for selve flashen og tog et billede og rettede så indstillingerne på kameraet så billedet var helt sort. På den måde sikrede jeg mig at det kun var flash lyset der påvirkede mit billede.

Da jeg gerne ville have en lille dybdeskarphed valgte jeg en hurtig lukketid for at sikre dette. En lukketid på 1/1600 sek. gav mig mulighed for at bruge en blænde på F2.

Softbox eller paraply billedet her viser hvorfor jeg ofte foretrækker at arbejde med en softbox frem for en paraply. Jeg kan meget bedre kontrollere hvor lyset falder når jeg bruger softboxen. Havde jeg til dette billede benyttet en paraply var lyset blevet spredt i alle retning og havde i meget høj grad også ramt væggen til venstre for kunstneren. Det havde fjernet meget af den mørke og fokuserede stemning.

Jeg ville heller ikke have fået så stor en kontrast i billedet og spillet imellem lys og skygge havde været meget mindre.

Softboxens store fordel er altså at den giver mig bedre kontrol over lyset.

Lukketid: 1/1600 sek
Blænde: F2
ISO: 100

Billedet er skudt med et Canon EOS 5D Mark II og Canon EF 35L F1.4

Har du nogen spørgsmål så skyd endelig løs.

Husk at du kan følge Theis Poulsen Photography på Facebook – inviter endelig nogle folk hvis du finder siden nyttig 🙂