Endnu engang tid til en lille lys tutorial. Billedet er som ved de to sidste lys tutorials fra Creative Playhouse arrangementet på Fyn. Lad mig lige starte med at sige tak til Christian for at levere golfkølle/kugle samt være VAL (Voice activated lightstand).

Lystutorail: Highspeed golf

Lys tutorail: Highspeed golf

Highspeed flash er kodeordet når man laver billeder som dette. Læs videre og bliv lidt klogere på teknikken.

Billedet er taget midt på eftermiddagen hvor solen skinner for fuld power, hvilket også tydeligt ses i billedet. Alligevel er der brugt flash og nej ikke en kæmpe studie flash på batteri men faktisk bare et par speedlights.

På diagrammet kan du se at der er brugt 3 speedlights og hvordan de er placeret.

Lys tutorial - highspeed - diagram

Lys tutorial – highspeed – diagram

De to flash til højre i billedet er Canon’s 430EX II og flashen til venstre er en Canon 580EX II.

Exif data på billedet er som følger:

Lukketid: 1/4000 sek
Blænde: F2.8
ISO: 100

Jeg har valgt at bruge en hurtig lukketid for at fryse alt bevægelse i billedet. En lukketid på 1/4000 sekund er også med til at sikre at himlen bag Aneta ikke brænder ud. Blænden er på F2.8 for at få så lille en dybdeskarphed som muligt.

Normalt er en flash begrænset til en synkronisering omkring 1/250 sek. Hvis du har en nyere Canon eller Nikon flash er det dog muligt at benytte en funktion der kaldes highspeed sync.

Highspeed sync gør det muligt at synkronisere flashen helt op til 1/8000 sek. Det kræver dog at flashen er monteret på kameraet eller har en ettl/ittl forbindelse. Det kan være via infrarød eller et kompatibelt kabel.

Desværre er stærk sollys og infrarød kommunikation sjældent en god kombination. Kabler er også en træls ting da man bare render og falder i dem.

For at opnå off camera highspeed flash synkronisering bruger jeg PocketWizards Flex TT5 og Mini TT1. De giver mig mulighed for at kører manuel eller ettl highspeed synkronisering via radio signaler.

Til billedet her er der brugt 3 stk Flex TT5 og 1 stk Mini TT1.

I højre side har jeg benyttet to speedlights for at få lys nok. Det er nemlig ikke uden ulempe at benytte highspeed synkronisering. Teknikken virker ved at flash i stedet for et stort lys glimt udsender en række mindre glimt. Det betyder at den mister en hel del kraft.

De tre flash der er brugt her står alle på manuel 1/1, altså fuld power. De er desuden zoomet ind til 105mm for at samle lyset mest muligt. Alt dette er med til at give mig så meget power ud af de små flash som muligt.

Spørgsmål til teknikken er selvfølgelig meget velkommen og har du en kommentar til billedet så smid den endelig, de er meget velkommende.