Flash behøver ikke være svært at arbejde med og mulighederne er mange. Dagens lys/flash tutorial viser hvordan man med rimelig simple hjælpe midler kan skabe et spændende portræt billede.

Portræt billedet her er af min kollega Stiig. Opstillingen er simpel og viser meget godt, hvor vigtigt det er at have kontrol over lyset når man arbejder med flash.

Farvefyldt portræt lavet med flash i bedste strobist stil

Farve fyldt portræt lavet med flash i bedste strobist stil

Læs videre og se hvordan portært billedet er lavet….

Først et diagram over lyset og derefter lidt om hvorfor du skal bruge en softbox og ikke en paraply….

Strobist/flash tutorial

Strobist/flash tutorial

Jeg har forsøgt at illustrer hvordan softboxen er placeret med lys diagrammet, men pga. viklen er det ikke nemt. Softboxen er placeret lige foran modellen lidt til venstre for kameraet og peger lige ned imod gulvet.

Foran modellen er en reflektor som er placeret vandret og kaster lidt lys tilbage på modellen som opblødning.

Lige bag modellen står en flash med en zoom reflektor og et farve filter. Den skyder direkte ind på en hvid papirs baggrund.

Flash kontrol – ofte er det meget vigtigt at kunne kontrollerer ens lys. Billedet her er et eksempel på behovet for kontrol. For at opnå effekten på portræt billedet er det nødvændigt at lyset fra softboxen kun rammer modellen. På den måde kan jeg kontrollerer hvordan baggrunden skal se ud, med flashen bag modellen.

Softbox vs. paraply – svaret her er simpelt softbox. Havde jeg brugt en paraply i stedet for en softbox ville lyset have spredt sig meget mere og ramt baggrunden. Jeg havde mistet kontrollen og ikke haft en pæn dyb farve bag modellen.

Så sæt en softbox på din flash for at få større kontrol over hvor dit lys rammer. Lyset fra en paraply havde også været blødere og dermed fjernet lidt af den ønskede kontrast i billedet.

Flash vs. speedlite – billedet her er lavet med to profoto D1 flash lamper i et studie. Det ville dog ikke være noget problem at lave billedet i strobist stilen. To speedlites og en stue væg eller et hjemmestudie  kunne have givet den samme effekt, så det er ikke en undskyldning ikke at have studie lamper 🙂

Teknik

Billedet er taget med et Canon 1Ds Mark III og Canon 100mm Macro F2.8

Lukketid: 1/200 sek.
Blænde: F3.5
ISO: 100

Spørgsmål eller kommentarer så skriv lige nedenfor eller på facebook.